Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ερώτηση την Ευρωβουλή για τις κεραίες - ενημέρωση

 (Ενημέρωση από κα. Πίτσα Κάτσικα)
 
Αγαπητοί φίλοι,

Κατατέθηκε στην Ευρωβουλή ερώτηση για τις κεραίες από τον Δημ. Παπαδημούλη και άλλους βουλευτές (η ερώτηση εδώ).
Για να διατυπώσουμε ερώτηση είχαμε ζητήσει κατ΄αρχάς συνεργασία του κ. Γεωργίου και κ. Μέτση.

Προχθές είχαμε τη διαβούλευση στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών στις 12:30. Μας δέχθηκε η κα. Σγώρα Αγγελική ειδική σύμβουλος στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ο κ. Σκούτας,χαχαχα Δ/ντής στο γραφείο του κ. Παππά.
Από τη Διαδημοτική Δράση μας είχαμε πάει ο Αποστόλης Κατσόγιαννης, η Ελένη Δελώτη, η υπογράφουσα Πίτσα Κάτσικα, ο Θεόδωρος Μέτσης, και ο Γιώργος Τζιβελόπουλος, καθώς και ο Λουκάς Μαργαρίτης (καθηγητής κυτταροβιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Από τη συλλογικότητα  Παναττική ήρθε η κα. Θεοδωροπούλου, ο Κώστας Διάκος δικηγόρος και στο τέλος ήρθε και η κα. Τζαμαλούκα. Επίσης ήρθε και η αντιδήμαρχος Αγ. Παρασκευής Ελ. Πετσατώδη καθώς και ο Τρύφων Κούτρας από Μεταμόρφωση.

Στην αρχή μας ανακοινώθηκε ότι από το Υπουργείο Υγείας συστάθηκε "Ειδική Επιτροπή Ιονιζουσών και μη ιονιζουσών ακτινοβολιών". Μας αναφέρθηκαν τα μέλη που την απαρτίζουν και ο κ. Μαργαρίτης εξανέστη γιατί όπως είπε επρόκειτο για πρόσωπα που ασχολούνται με την ιονίζουσα ακτινοβολία (προφανώς ακτινολόγοι κτλ.). Αναφέρθηκαν ονόματα μεταξύ άλλων: Πισσάκας, Αντύπας και Γεωργίου*.
Μας τόνισαν επίσης από το Υπουργείο ότι δεν έχουν καλά καλά συσταθεί ως υπουργείο γιατί διαχωρίστηκαν από το υπουργείο μεταφορών και δικτύων πριν μερικούς μήνες. Δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί οργανόγραμμα και θέσεις και δ/ντές στο καινούριο υπουργείο.

Στη διαβούλευση υπενθυμίσαμε και αναφερθήκαμε σε ό,τι είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο πρώην Μεταφορών και Δικτύων τον Ιούλιο 2016.  Ότι ζητούμε την αλλαγή του Νόμου Βορίδη και αναφέραμε και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις Χρήσεις Γης, που προέβλεπε  για σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας  παντού.
Επίσης ότι η μελέτη του Χρήστου Γεωργίου, καθηγητή βιολογίας στο Παν/μιο Πατρών, ο οποίος συνεργάστηκε με καθηγητές του ΙΤΕ Κρήτης και με νομικό,  περιλαμβάνει προτάσεις για τα στάδια ελάττωσης της ΗΜΑ στις υπάρχουσες κεραίες και με την υπάρχουσα τεχνολογία (τεχνολογικά εφικτό) και τα επόμενα δύο στάδια επίσης μείωσης και στις καινούριες κεραίες και πώς θα λαμβάνεται υπόψη η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ακτινοβολία.

Ο Κώστας Διάκος αναφέρθηκε στην εμπειρία του 15 χρόνων στην όλο και πιο απρόβλεπτη, καμουφλαρισμένη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, δραστηριότητα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Ως προς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ανέφερε ότι πρέπει να αποσυρθεί η πρόβλεψη για "κεραίες παντού" εφόσον το νομοθετικό καθεστώς δεν έχει αλλάξει και δεν έχει αποσυρθεί ο Νόμος Βορίδη.

Η κ. Πετσατώδη ανέφερε ότι η Cosmote έκανε μήνυση στο Δήμαρχο Αγ. Παρασκευής για το ότι δεν είχε το δικαίωμα να πάρει απόφαση για αναστολή τοποθέτησης κεραίας. Ανέφερε τις δυσκολίες της Αυτοδιοίκησης σε αυτό το θέμα.
Επεσήμανε το άρθρο 18 παρ. 2 του ΠΔ, το οποίο εξαιρεί μόνο τους σταθμούς βάσης κεραιών από οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος της τοποθέτησής τους, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Επίσης τόνισε το οξύμωρο σχήμα να απαγορεύεται από το νόμο να εγκαθιστούν οι δήμοι σχολεία και παιδικές χαρές εκεί που βρίσκονται σταθμοί βάσεις κινητής τηλεφωνίας ΕΝΩ  ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ δηλαδή να πηγαίνουν να εγκαθιστούν οι εταιρίες σταθμούς βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία και πάνω από παιδικές χαρές.

Ο Γ. Τζιβελόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να πέσουν τα όρια στα 6 volt/m σε πρώτη φάση όπως στην Ιταλία και όπως προκύπτει και από τη μελέτη Γεωργίου. Ότι μετατίθεται το κόστος της "νομιμότητας" δικαστηρίων στους πολίτες όταν οι εταιρίες που δεν περιλαμβάνουν στην αίτησή τους και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ουσία παρανομούν. Ότι πρέπει να χαμηλώσουν τα όρια που ισχύουν.
Υπάρχει παράδειγμα αύξησης καρκινογένεσης 100%, που αναφέρει Γερμανική μελέτη που έλαβε χώρα σε ένα χωριό στα τετρακόσια μέτρα γύρω από κεραία.

Ο Απόστολος Κατσόγιαννης ανέφερε για τα όρια της ηλεκτρονικής ακτινοβολίας, που πρέπει να χαμηλώσουν για να προστατευθούν τα παιδιά μας. Τόνισε ότι τα όρια έχουν εφαρμοστεί βάσει οδηγιών 20 ετών, ότι έχουν λάβει υπόψη τους για αυτή την οδηγία τις θερμικές ιδιότητες και όχι τις βιολογικές. Γι αυτό άλλωστε θεσμοθετήθηκαν όρια τόσο υψηλά, ώστε όλες οι κεραίες να εκπέμπουν νόμιμα. Όσο  υψηλά και να εκπέμψουν πάλι κάτω από τα όρια θα είναι αφού θεσμοθετήθηκαν τόσο υψηλά.
Το Υπουργείο (ο Δ/ντής και η ειδική σύμβουλος) δεδομένης της δυσκολίας λόγω μη θεσμοθετήσεως του Υπουργείου και των θέσεών του ακόμα και του χρόνου και την ξαναδιαβούλευση που χρειάζεται ΚΑΙ με τις εταιρίες κατέληξαν στην εξής ΠΡΟΤΑΣΗ: Να κάνουμε προτάσεις για περιορισμούς και αποστάσεις για την εγκατάσταση κεραιών τις οποίες θα διαμορφώσουν για να μπουν στο γνωστό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Περιμένουν να συνεννοηθούμε οι συλλογικότητες μεταξύ μας.
Στη ΗΜΕΡΙΔΑ του Σαββάτου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ για την Η/Μ ακτινοβολία ο κ. Διάκος μου επεσήμανε ξανά την πρόταση του Υπουργείου και να συνεργαστούμε.

Επίσης υπάρχει πρόταση από τον Αποστόλη αλλά και από το Διάκο να συνοργανωθούμε και οι δύο συλλογικότητες και να διοργανώσουμε ΗΜΕΡΙΔΑ ή ό,τι άλλο από κοινού χωρίς να χάνουμε την αυτοτέλειά μας.
(* πρόκειται για τον Ευάγγελο Γεωργίου καθηγητή πυρηνικής ιατρικής, που ήταν και στο πάνελ της Ημερίδας του Δήμου Αμαρουσίου με τις λίαν αισιόδοξες απόψεις για τις κεραίες. Ήταν και στη Χθεσινή Ημερίδα του ΙΣΑ και παραπονέθηκε γιατί δεν εκλήθησαν και άλλοι επιστήμονες πχ. από ΕΕΑΕ και Δημόκριτο. Καμία σχέση με το Χρήστο Γεωργίου βιοχημικό του Πανεπιστημίου Πατρών.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλίας Βενέζης- Αιολική γη

    Τα άστρα όλα έχουν βγει. Ταξιδεύουν στο Αιγαίο τα παιδικά όνειρά μας. Το κύμα χτυπά τη μάσκα του καϊκιού μας και τα κοιμίζει.  Κοιμη...

ευανάγνωστα