Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

KEΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ





Σε πολυώροφη οικοδομή, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ολυμπίας & Θήρας, στην περιοχή Κοντόπευκο, στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής, ο ιδιοκτήτης της εν λόγω οικοδομής, είχε προ πενταετίας εκμισθώσει τμήμα της ταράτσας της οικοδομής του στην εταιρεία wind, προκειμένου η τελευταία να κατασκευάσει και εγκαταστήσει παράνομα σταθμό βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, μέσα στον οικιστικό ιστό του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, δίπλα σε 4 σχολεία και σε αθλητικούς χώρους της περιοχής.

Μετά από πολλές πιέσεις, που ασκήσαμε οι κάτοικοι της γειτονιάς (επίδοση εξωδίκων, λήψη ασφαλιστικών μέτρων κλπ.), προσωρινά καταφέραμε να σταματήσουμε τη λειτουργία της κεραίας. Μάλιστα, μετά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων η εταιρεία απομάκρυνε οριστικά την εγκατάσταση της κεραίας από το συγκεκριμένο χώρο.

Δυστυχώς, όμως, ο ίδιος ιδιοκτήτης, εκμεταλλευόμενος, στη συνέχεια, τις ευνοϊκές για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διατάξεις του «γνωστού» νόμου Βορίδη, ο οποίος προέβλεπε σύντομες διαδικασίες αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον αυστηρά οικιστικό ιστό όλης της επικράτειας, συμφώνησε με την εταιρεία COSMOTE και εν συνεχεία, όπως αργότερα πληροφορηθήκαμε, με την εταιρεία WIND, να εγκατασταθούν στην ταράτσα της οικοδομής του σταθμοί βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες από τη μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία βλάπτει σοβαρά την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα προσβάλλει την υγεία των μικρών παιδιών, για να καρπώνεται ένα υψηλό μηνιαίο μίσθωμα, ενώ κάποιοι εκτίθενται- χωρίς καν να το γνωρίζουν- σε κίνδυνο από την εκπομπή των κεραιών.

Συγκεκριμένα, ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι έχει εγκατασταθεί σε τμήμα της ταράτσας της πολυώροφης οικοδομής του ψευτοκαμινάδα, που κρύβει σταθμό βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE, προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η ασυδοσία του εν λόγω ιδιοκτήτη δεν έχει όρια.

Μία συμπολίτισσα μας, που κατοικεί στην ίδια γειτονιά, παρατήρησε ότι εκτελούνταν εκ νέου οικοδομικές εργασίες στην ταράτσα της ίδιας οικοδομής, γι αυτό απέστειλε επιστολή προς την αρμόδια για τις αδειοδοτήσεις των κεραιών Αρχή Ε.Ε.Τ.Τ (ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ) ζητώντας να πληροφορηθεί εάν οι εργασίες ήταν σχετικές με την εγκατάσταση και άλλης κεραίας. Η αρμόδια Αρχή της γνωστοποίησε ότι εκτός από την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας της κεραίας της εταιρείας COSMOTE, είχε υποβληθεί στην ως άνω Αρχή κι άλλος φάκελος, που αφορούσε στην εκ νέου αδειοδότηση για την λειτουργία και δεύτερης κεραίας στον ίδιο χώρο (στην ταράτσα του ίδιου κτιρίου) της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας WIND.

Κατά αυτόν τον παράδοξο τρόπο, μάθαμε ότι είχε χορηγηθεί στον εν λόγω ιδιοκτήτη του κτιρίου άδεια λειτουργίας της κεραίας της εταιρείας COSMOTE ήδη από την 15/10/14 και βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την χορήγηση άδειας και άλλης κεραίας κινητής τηλεφωνίας αυτή τη φορά για την εταιρεία της WIND.

Αμέσως, ξεκινήσαμε τον αγώνα. Αποφασίσαμε και οργανώσαμε συνελεύσεις στην γειτονιά, για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας, προκειμένου να επιτύχουμε την απομάκρυνση της κεραίας, που ήδη λειτουργούσε και να σταματήσουμε τη διαδικασία για την αδειοδότηση της δεύτερης κεραίας καθώς και κάθε άλλης κεραίας, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Πράγματι υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις και έξω από το εν λόγω κτίριο αλλά και παρεμβάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, για να συνταχθεί μαζί μας, στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχοντας πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό, μπορούν και ανεβάζουν ανεξέλεγκτα κεραίες, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και με πολύ μεγάλα όρια εκπομπής, τα οποία μόνο οι ίδιες ελέγχουν, με σκοπό τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία τους, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων.

Στην αρχή του αγώνα μας, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση μέσω της νομικής οδού. Απευθυνθήκαμε σε γνωστό Δικηγόρο των Αθηνών, ο οποίος ήταν εξειδικευμένος σε τέτοιου είδους υποθέσεις και γενικότερα σε θέματα περιβάλλοντος. Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της αμοιβής του δεν μπορούσε να καλυφθεί από το κίνημα της γειτονιάς.

Η Δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής απέναντι στις κινητοποιήσεις των κατοίκων δήλωνε αρωγός και συμπαραστάτης των πολιτών- σε καμμιά περίπτωση δεν θα ενίσχυε οικονομικά την προσπάθεια των δημοτών να απομακρύνουν την κεραία, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη- αρκέστηκε στις γενικόλογες διακηρύξεις και ότι θα ενίσχυε τον αγώνα των κατοίκων θέτοντας στη διάθεσή μας τις «γνωριμίες» της και τις προσβάσεις της στο κυβερνητικό σχήμα και άλλα τέτοια καθησυχαστικά, μέχρι που μάθαμε ότι ο εν λόγω «γείτονας» έκανε λίγο αργότερα και δεύτερη αίτηση στον ίδιο χώρο για κεραία πάλι της wind!!!......

Τυχαία, η επιτροπή μας (κατοίκων Κοντοπεύκου) ήρθε σε επαφή με τους αναστατωμένους κατοίκους από μία άλλη γειτονιά του Τσακού της Αγίας Παρασκευής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε πολυκατοικία, που βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη αρ. 21 ανυψώθηκε στο δώμα της πολυκατοικίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών ψευτοκαμινάδα, η οποία κρύβει άλλη μία κεραία κινητής τηλεφωνίας, αυτή τη φορά της εταιρείας VODAFONE.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος του δώματος εκμίσθωσε τμήμα της ταράτσας στην εταιρεία VODAFONE, χωρίς να υπάρχει η συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών, παραβιάζοντας κατάφωρα τον κοινόκτητο χαρακτήρα της ταράτσας, και τις διατάξεις του Κανονισμού της πολυκατοικίας, για να καρπώνεται ένα υψηλό μηνιαίο μίσθωμα, ενώ κάποιοι εκτίθενται σε κίνδυνο από την εκπομπή της κεραίας.

Έτσι συνεχίσαμε μαζί τον αγώνα των κατοίκων απέναντι στην κερδοσκοπία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, προσπαθώντας να αντλήσουμε κάποια επιχειρήματα ή να εντοπίσουμε παρατυπίες ως προς τη χορήγηση των σχετικών εγκρίσεων, σε ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο, κομμένο και ραμμένο-θα έλεγε κανείς- για τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των λοιπών κερδοσκόπων, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας υπέρ των κατοίκων, από τις δημόσιες υπηρεσίες ή τους δήμους που δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν μπροστά.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, από την αρχή των κινητοποιήσεων καταφέραμε και διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα τις επιπτώσεις από την εκπομπή των κεραιών, με την πολύ σημαντική παρουσία και τοποθέτηση του καθηγητή βιολογίας κ. Μαργαρίτη, ο οποίος ήταν απόλυτα σαφής για τον ρόλο που παίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τις διασυνδέσεις τους στα δημόσια πράγματα αλλά και κύρια για την αποσιώπηση των συνεπειών που έχουν η συνεχής -σε 24ώρη βάση- εκπομπή ακτινοβολίας των κεραιών και τα υψηλά όρια που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.Ο καθηγητής πρότεινε να υπάρξουν χαμηλότερης εκπομπής σταθμοί βάσης-πράγμα που σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες και να χαμηλώσουν κατά πολύ τα όρια εκπομπής της ακτινοβολίας.

Περαιτέρω, αποφασίσαμε και καταθέσαμε καταγγελίες στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, που είχε δώσει και τις σχετικές εγκρίσεις εγκατάστασης και κατασκευής των κεραιών, πριν χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας από την αρμόδια Αρχή ΕΕΤΤ, προκειμένου να γίνουν αυτοψίες στα εν λόγω κτίρια, μήπως βρεθούν πολεοδομικές παραβάσεις, και αυτές αποτελούσαν το βασικό επιχείρημα για να προχωρήσει η Υπηρεσία Δόμησης σε Ανακλήσεις των εγκρίσεων, που είχε χορηγήσει.

Πράγματι, οι αυτοψίες έγιναν, όπως έγιναν ......, και διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες. Κι επειδή διαπιστώθηκε ότι εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας του κτιρίου, όπως καθορίζεται στο περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24Α παρ. 5.ε. του Ν. 2075/1992, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα με το άρθρο 65 του Ν. 4313/2014 και τα κτίρια δεν είναι νόμιμα, στοιχεία τα οποία αν είχαν τεθεί στην Υπηρεσία δόμησης εξ αρχής δεν θα είχε χορηγήσει τις εν λόγω εγκρίσεις, ζητούσαμε να ανακληθούν οι εγκρίσεις εγκατάστασης δομικών κατασκευών των σταθμών κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πιέσαμε την Δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής να αποδεχτεί το επιχείρημά μας και να ζητήσει από τη νομική του υπηρεσία να γνωμοδοτήσει σχετικά και να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να ανακληθούν οι εγκρίσεις εγκατάστασης δομικών κατασκευών σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, ζητήθηκε τελικά από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής η ανάκληση των εν λόγω εγκρίσεων των κεραιών και πράγματι εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις για την ανάκληση των εγκρίσεων μόνο όμως για τις κεραίες των εταιρειών COSMOTE και WIND. Η Υπηρεσία Δόμησης δεν προχώρησε σε ανάκληση της έγκρισης δομικών κατασκευών της εταιρείας VODAFONE για την κεραία στην περιοχή του Τσακού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πολεοδομία σαφώς τοποθετείται, κατά την γνώμη μου, υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κι αυτό το πιστεύω διότι δεν στάθηκε, από την αρχή αυτού του αγώνα, στο πλευρό των κατοίκων, για κάθε μας κίνηση οι υπάλληλοί της φρόντιζαν να κοινοποιούν τα σχετικά αιτήματά μας στις εταιρείες, για να μπορούν να «μπλοκάρουν» κάθε ενέργειά μας. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι οι υπάλληλοι φοβούνται να τα βάλουν με τις εταιρείες –και είναι φυσικό- όταν βλέπουν ότι ο πολιτικός τους Προϊστάμενος, η Δημοτική Αρχή, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει το ίδιο.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμαρχου και μάλιστα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής (μάλιστα υπάρχουν και τα σχετικά πρακτικά της συνεδρίασης, που βεβαιώνουν τα παρακάτω) ότι θα γινόταν ανάκληση και για την έγκριση, που είχε δοθεί για την εγκατάσταση κεραίας της εταιρείας VODAFONE στο δώμα της πολυκατοικίας, που βρίσκεται στον Τσακό της Αγίας Παρασκευής, τελικά δεν έγινε κι αυτό γιατί η αρμόδια υπάλληλος έκρινε σκόπιμο να ζητήσει τις απόψεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για το κατά πόσο είναι δυνατή η ανάκληση εγκρίσεων εγκατάστασης δομικών κατασκευών σταθμού κινητής τηλεφωνίας, όταν καταγράφονται εκ των υστέρων αυθαίρετα στο κτίριο, τα οποία δεν αφορούν την κεραία ούτε το δώμα στο οποίο εδράζεται αλλά το περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 24Α παρ. 5 ε του Ν. 2075/1992 και αν η Υπηρεσία Δόμησης οφείλει να διαβιβάσει την Υπεύθυνη Δήλωση στον Εισαγγελέα για ψευδή στοιχεία.

Στο δια ταύτα, με τις ανακλήσεις των εγκρίσεων εγκατάστασης των δύο κεραιών των εταιρειών COSMOTE και WIND, που έγιναν, καταφέραμε να μην προχωρήσει η διαδικασία για την άδεια λειτουργίας της κεραίας της WIND. Σχετικά με την κεραία της εταιρείας COSMOTE, προβλέπεται μεγάλος ο αγώνας διότι ο Νόμος επιτρέπει την υποβολή προσφυγής στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής μέσα σε προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της Απόφασης περί ανακλήσεως της έγκρισης και για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι τη συζήτηση της προσφυγής δεν προβλέπεται η αναστολή της λειτουργίας της κεραίας.

Επιπρόσθετα, ανακαλύψαμε από την αρμόδια Αρχή ΕΕΤΤ και τον σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο κι έτσι ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να γνωρίζει τα σημεία, στα οποία είναι εγκατεστημένες οι κεραίες, που βρίσκονται στο Δήμο του. Στο Δήμο μας (Αγίας Παρασκευής) εντοπίσαμε περίπου 60 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες μας ακτινοβολούν συνεχώς.

Κλείνοντας, αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι, συμφωνήσαμε με την Δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής ότι θα συσταθεί μια ομάδα, η οποία θα στελεχώνεται από επιστήμομες και πολίτες, που θα προσπαθήσουν από κοινού να χωροθετήσουν και να επιληφθούν υπεύθυνα των θεμάτων σχετικά με την τοποθέτηση των κεραιών, εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, σχετικά με τα όρια εκπομπής και προκειμένου να ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές η αναστολή των εγκρίσεων για όσο διάστημα η επιτροπή μελετά και επεξεργάζεται τα σχετικά ως άνω θέματα.

Το θέμα είναι να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να κρατούν το ζήτημα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας επίκαιρο, να συνεχιστεί η ενημέρωση των ανυποψίαστων πολιτών επί των συναφών θεμάτων, να οργανωθούν επιμορφωτικές εκδηλώσεις και να αυξηθούν οι τρόποι διαμαρτυρίας ώστε να συμμετέχουν σε αυτές περισσότεροι κάτοικοι, εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς κ.α. Επίσης, θα θέλαμε να επιτευχθεί η δικτύωση των πρωτοβουλιών-κινήσεων των πολιτών των γειτονιών της Αθήνας, προκειμένου να ανταλλάξουμε τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας αλλά και για να οργανώσουμε πιο μαζικές κινητοποιήσεις, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τον προηγούμενο νόμο προς όφελος των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ηλίας Βενέζης- Αιολική γη

    Τα άστρα όλα έχουν βγει. Ταξιδεύουν στο Αιγαίο τα παιδικά όνειρά μας. Το κύμα χτυπά τη μάσκα του καϊκιού μας και τα κοιμίζει.  Κοιμη...

ευανάγνωστα